door Nicolette van Heesch, verslaggever Rode Kruis
Je ziet ze heel veel en het lijkt een simpel hulpmiddel: de rollator. Vier wielen, twee handvatten en vaak een mandje voor de boodschappen. Wat kan daar nou mee mis gaan? Heel wat, zo wordt vandaag wel duidelijk.
Karin Harzing, adviseur van Rollatorexpress-Harting-Bank en Ben Dijkgraaf, monteur van de Harting-bank (leverancier van onder andere rollators), zijn vandaag aanwezig in WZH Schoorwijck in Leidschendam. Zij komen voor een rollatorcheck, georganiseerd door Lida Teunissen van het Rode Kruis, afdeling Leidschendam-Voorburg, in samenwerking met Stichting Platform Gehandicapten.
APK
Een rollator is voor veel oudere mensen een noodzakelijk hulpmiddel om zelfstandig te kunnen blijven lopen. "Mijn rollator is een verlengstuk van mezelf", zegt een van de bezoekers aan de rollatorcheck. Daarom is het onderhoud ervan heel belangrijk. Een goed onderhouden rollator draagt bij aan de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van de oudere. Zonder onderhoud geen veilige rollator. Een jaarlijkse APK-keuring voor de rollator is eigenlijk onontbeerlijk. Het is daarom zo goed dat het Rode Kruis in samenwerking met de Harting-bank deze controles aanbiedt. De rollatorcheck is gratis, alleen eventuele onderdelen die vervangen moeten worden, moeten worden afgerekend. "Het Rode Kruis is mijn tussenpersoon voor zelfredzaamheid!" aldus een van de bezoekers.
Afgekeurd
Ik kijk mee bij de keuring van de rollator van één van de bezoeksters. Er zit geen profiel meer op de banden, de wielen zijn aan vervanging toe en de handremmen zijn niet goed. De rollator wordt helaas afgekeurd. Gelukkig heeft deze dame twee rollators, één voor binnen en één voor buiten. De afgekeurde gebruikte ze voor buiten.
Goedgekeurd
Ik maak een praatje met een dame van 89 jaar. Zij vertelt dat ze haar rollator van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gebruikt. Ze heeft het idee dat haar rollator in orde is, maar ze laat hem voor de zekerheid toch maar even nakijken. Ik zie hoe de remmen worden afgesteld en het inklapmechanisme wordt gesmeerd. Ben vindt dat de rollator er goed uitziet, ook de banden hebben nog genoeg profiel. Hij draait voor de zekerheid de hendel van de afstelschroef naar beneden om te voorkomen dat die gebruikt wordt als ophanghaak voor een boodschappentas. De rollator komt door de keuring en mevrouw krijgt de felbegeerde keuringssticker. Ze kan weer voor een jaar vertrouwen op haar rollator.
Nieuwe rollator
Er worden opvallend veel rollators afgekeurd. In zo'n geval krijgt de eigenaar een advies voor een nieuwe rollator. Ben vertelt: "Vervanging van alle vier de wielen is duurder dan de aanschaf van een nieuwe rollator". Karin adviseert vaak een nieuwe lichtgewicht rollator omdat die makkelijk wendbaar is. De Harting-bank heeft diverse demonstratiemodellen meegenomen waarmee een 'proefrit' gemaakt kan worden. Als een keuze voor de nieuwe rollator gemaakt is, wordt die besteld en na een paar dagen aan huis geleverd en meteen goed afgesteld.
Rollators voor weinig geld
Karin vertelt dat een rollator tot twee jaar geleden werd vergoed door de zorgverzekering. Nu moet het hulpmiddel door de gebruiker zelf worden aangeschaft. Er worden op veel plaatsen voor weinig geld rollators aangeboden, maar zonder advies over juiste afstelling en onderhoud, laat staan enige service bij mankementen.
Er lijkt geen einde te komen aan bezoekers voor de rollatorcheck. Er worden nog wat loszittende handvatten vervangen en twee remkabels volledig vernieuwd. Dan zet Ben er een punt achter. De opkomst was enorm: er werden vandaag wel 40 rollators gecontroleerd waarvan er maar liefst zeven werden afgekeurd. Er kan dus wel degelijk veel mis gaan met een rollator!
---XXX---
Dit artikel werd gepubliceerd op de website van het Rode Kruis en in de Rode Kruis nieuwsbrief van oktober 2014.
Weer een leuke koon, ga zo door! ML
BeantwoordenVerwijderenSuper dat dit ook gebeurd!
BeantwoordenVerwijderen