vrijdag 14 juni 2013

Vrijwilligerswerk: het HELP-programma

Nu ik overdag meer tijd heb, heb ik besloten vrijwilligerswerk te gaan doen. Al zoekende kom je dan al snel uit bij de zorg, en meer specifiek: de ouderenzorg.

Eind vorig jaar kwam ik al eens een oproep tegen voor vrijwilligers voor een project in één van de Utrechtse ziekenhuizen waar ik erg enthousiast over was. Maar toen wilde ik me niet vastleggen op mijn enige vrije dag in de week.
Laatst kwam ik diezelfde oproep weer tegen en nu greep ik mijn kans. Ik meldde mij direct aan en had een prettig intakegesprek (want ze sturen niet zomaar iedereen op patiënten af). Gisteren was de eerste van twee trainingsdagen van dit project. Intensief, maar zeer interessant.

Het gaat om het HELP-programma: het Hospital Elder Life Program.

Deelnemers aan dit project zijn patiënten van 70 jaar en ouder die opgenomen zijn in het ziekenhuis en een verhoogd risico hebben om een delier te krijgen. Delier, of ook wel delirium, is het best te omschrijven als acute verwardheid; het heeft niets van doen met dementie of delirium tremens als je te vaak te diep in het glaasje gekeken hebt.

Een ziekenhuisopname is spannend. Zeker voor oudere mensen. Ze worden vaak plotseling uit hun vertrouwde situatie weggehaald en er gebeurt van alles dat anders is dan gebruikelijk. Uiteraard met de beste bedoelingen, maar niet altijd even duidelijk of prettig voor de patiënt in kwestie. Zo iemand kan dan even de draad kwijtraken en verward raken. Da's niet goed voor de behandeling, het herstel en een spoedige terugkeer naar huis.
Het HELP-programma probeert deze mensen bij de les te houden door ze extra aandacht te geven. Verpleegkundigen hebben daar vaak geen tijd voor, vandaar dat er met vrijwilligers wordt gewerkt.
Een patiënt krijgt twee keer per dag bezoek van een HELP-vrijwilliger. Dan wordt er - afhankelijk waar behoefte aan is - geholpen met eten, een praatje gemaakt, een spelletje gespeeld, de krant gelezen of een wandelingetje gemaakt. Onze 'diensten' om patiënten te bezoeken vallen altijd rond etenstijd omdat ondervoeding en uitdroging bij oudere mensen een groot problemen vormt. Zo kunnen we ondersteuning bieden om dat te voorkomen. 
Onze diensten vallen ook vaak samen met het bezoekuur. Soms zullen we dus naasten van de patiënten tegenkomen. Afhankelijk van waar behoefte aan is, kunnen we tekst en uitleg geven over het programma, de naasten erbij betrekken, of hen juist even ontlasten van hun zorg(en) voor de patiënt.

Gisteren tijdens de training leerden we wat we allemaal wel of juist niet mogen doen en hoe we het best kunnen omgaan met patiënten die slecht zien of horen, of allebei.
De tweede trainingsdag zal vooral gaan over de logistieke kant van de zaak, want er komt nogal wat bij kijken om te zorgen dat op twee ziekenhuislocaties op zes afdelingen elke dag (dus ook in het weekend) op twee verschillende tijden vrijwilligers beschikbaar zijn voor het programma.

Het programma is van oorsprong Amerikaans. Daar zijn de resultaten zo positief dat deze extra aandacht inmiddels standaard is bij een ziekenhuisopname van patiënten met een verhoogd risico op een delier. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Er wordt wel al veel gedaan aan delier-preventie en dat is natuurlijk goed. Het unieke aan dit programma is de inzet van vrijwilligers op de afdelingen om de zorg voor oudere patiënten aan te vullen en delier te voorkomen. De verwachtingen over de resultaten van dit programma zijn hoopvol.
Het programma maakt onderdeel uit van een promotieonderzoek. De resultaten daarvan zijn pas halverwege 2015 bekend, maar we werden gisteren al gevraagd om langer door te gaan dan dat de dataverzameling van deze locaties binnen het onderzoek duurt. Dat komt dus wel goed.

Volgende week, na de tweede trainingsdag, mag ik mezelf gaan inroosteren om aan de slag te gaan.  Ik ben heel benieuwd wat ik allemaal ga tegenkomen!

3 opmerkingen:

  1. Als je deze uitzending van RamBam bekeken hebt,[ http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1335133 ] kom je misschien wel terug op je uitspraak: "(want ze sturen niet zomaar iedereen op patiënten af)."
    Dan denk ik samen met jou: "ben heel benieuwd wat ik allemaal ga tegenkomen!" ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daarom ben ik heel blij dat bij dit programma elke vrijwilliger zorgvuldig gescreend en geschoold wordt. En daarbij komt dat wij juist GEEN verpleegkundige handelingen mogen verrichten. Het enige dat van je verwacht wordt is empatisch gevoel voor je medemens. Het lijkt me lastig om te faken dat je dat hebt als het niet zo mocht zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En fris geschoold zoals jij bent komt hopelijk jouw start ten goede. Succes! Ik hoop dat deze eerste ervaring zowel voor jou als voor de mensen waar je mee te maken gaat hebben een hele positieve gaat zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.