vrijdag 15 november 2013

Reanimeren

Afbeelding: rodekruis.nl
Momenteel zendt de Hartstichting een spotje uit met de boodschap een reanimatiecursus te volgen. Een goede boodschap want de overlevingskansen van een slachtoffer stijgen aanzienlijk als er gereanimeerd wordt. Reanimatie met gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) verhoogt de overlevingskansen nog verder. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen en hoe je dat dan precies moet doen.

In februari 2012 volgde ik een reanimatiecursus. Voor het geval het eens nodig zou zijn mijn vriend M te reanimeren, hoewel die kans niet zo groot is met zijn ingebouwde versie van de AED.
De vaardigheden die je in die cursus opdoet moet je regelmatig opfrissen. Gisterenavond was het, anderhalf jaar na mijn eerste cursus, tijd voor zo'n opfrisavond.

De theorie over de hulpverlening wordt kort herhaald, daarna mogen we aan de slag op de oefenpoppen. We passen hartmassage en mond-op-mond-beademing toe. Eén van de poppen kraakt en piept nogal en het is net alsof je zijn ribben hoort breken. Toch is aan de hand van metertjes die omhoog komen uit zijn kruis, op te maken dat we niet te hard duwen. We moeten het allemaal een paar keer oefenen.
Na de pauze komt de AED aan bod. Eén cursist begint met de gebruikelijke reanimatie en de ander bedient het apparaat. Het apparaat leidt je al pratend door de hele procedure en je hoeft alleen maar de instructies op te volgen en de plakkers op de juiste plekken te plakken. Het is stukken makkelijker en minder intensief dan handmatige hartmassage, maar die hartmassage blijkt toch het belangrijkste te zijn. Een AED dient alleen ter ondersteuning van het handwerk.
De hele procedure duurt slechts een paar minuten, maar al met al is het best vermoeiend om twee minuten hartmassage vol te houden.

Ik hoop het niet nodig te hebben voor M (of iemand anders), maar als het nodig is, weet ik in ieder geval wat ik moet doen. Of in ieder geval: geacht wordt te doen. Want oefenen op een pop is natuurlijk toch heel anders dan een daadwerkelijke noodsituatie.
Er zijn diverse apps beschikbaar over EHBO, reanimeren en waar je een AED kunt vinden. Gebruik ze, of zorg dat je op de hoogte bent van wat je moet doen als je nog een telefoon hebt waar geen apps op kunnen. Je kunt er echt levens mee redden!

Ik kan iedereen aanraden het advies van de Hartstichting op te volgen en een reanimatiecursus te volgen. Als jij daar straks als slachtoffer ligt, wil je toch ook graag dat er iemand in de buurt is die weet hoe jou te reanimeren? Nou dan!


3 opmerkingen:

  1. Ik volg al een minstens 20 jaar renanimatie(herhalings)lessen. En ben best blij dat ik het nog niet heb hoeven toepassen. Een vriend van mij heeft al 2 x met succes iemand gereanimeerd en als je dat hoort weet je weer waarvoor je het doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nicolette je hebt gelijk, maar ik begin er toch niet aan.
    ml

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed om het te promoten Nicolette en je schrijft er een mooi verslag over.
    Ik heb zelf eens via het werk een cursus reanimatie gevolgd, maar het is weer verouderd, want je moet het wel bijhouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.