donderdag 4 juni 2015

EHBO-cursus op locatie; een idee voor jouw afdeling?

 Door onze verslaggever Nicolette van Heesch

Een doel van het Rode Kruis is om zoveel mogelijk mensen in Nederland bekend te maken met EHBO. Dit doen we door mensen te stimuleren de EHBO-app op hun smartphone te downloaden, maar ook door verschillende EHBO-cursussen aan te bieden. Over het algemeen geven we die cursussen in de verschillende afdelingsgebouwen, maar afdeling Amsterdam pakt het anders aan: zij bieden EHBO-cursussen op locatie aan. Wellicht ook een idee voor jouw afdeling?Pleisters en meer
De medewerkers van Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam kregen onlangs van hun werkgever een pleisterkaart over waar en hoe pleisters geplakt kunnen worden. Die pleisters zaten in de EHBO-koffer in hun dienstwagen. De medewerkers hadden echter geen idee wat ze moesten doen met de andere materialen uit die koffer en vroegen dus om een EHBO-cursus. Het Rode Kruis Amsterdam verzorgde deze cursus op het kantoor van Stadgenoot.


Stanleymes en ducttape
De deelnemers krijgen theorie over wat te doen bij bijvoorbeeld bewusteloosheid, bloedingen, huidwonden, brandwonden, verstuikingen, botbreuken en verslikking. Tussendoor mogen ze de verschillende handelingen die daarbij horen, in koppels op elkaar oefenen. Het is even wat onwennig als de deelnemers elkaar in de stabiele zijligging moeten leggen, maar de sfeer zit er al snel in. De deelnemers krijgen een trainingsset met diverse verbandmiddelen zoals zij die ook in hun EHBO-koffer hebben. Een schaar ontbreekt echter en het rolletje pleister is van minimale lengte. "Maar dat is geen probleem" bedenkt één van de mannen, "want we hebben allemaal wel een stanleymes en een rol ducttape in de bus liggen". De koppels leggen met groot enthousiasme bij elkaar diverse soorten verbanden aan. Als het behandelen van kneuzingen aan bod komt, eindigt één van de cursisten zelfs met een dubbele mitella!


Dat smaakt naar meer!
De mannen van Stadgenoot vinden het een erg geslaagde dag. Het is erg prettig te weten wat je met de spullen uit de EHBO-koffer kunt doen en te weten dat je collega's het ook kunnen. "Maar natuurlijk hoop je dat het nooit nodig zal zijn". Enkelen vinden het jammer dat het reanimeren niet uitgebreider behandeld is. Dat vraagt om een volgende cursus!

Jullie ook?
Jouw afdeling kan ook dergelijke cursussen op locatie (gaan) geven! Het is leuk de deelnemers in hun eigen omgeving bezig te zien en de inkomsten die het oplevert, zijn een leuke bijkomstigheid voor de afdeling. Misschien heeft je eigen werkgever wel interesse in een leuke teambuilding-activiteit! Rode Kruis Amsterdam is graag bereid jouw afdeling te helpen met tips en adviezen. Neem daarvoor contact op met Sia Driessen via sdriessen@redcross.nl.

---XXX---
Dit artikel werd geplaatst in de Rode Kruis Nieuwsbrief van juni 2015. Het is een bewerking van de tekst die ik schreef in opdracht van het Rode Kruis, afdeling Amsterdam, ter promotie van hun EHBO-cursus op locatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.