zondag 16 april 2017

Inlossing goed voornemen

Mijn goede voornemen van dit jaar (iets creatiefs doen waar ik energie van krijg), maakte ik waar. En wel dubbelop!
Ik pakte in januari het tekenen bij STOK weer op en ik volgde een aquarelcursus. Beide krijgen een vervolg want ik vind allebei toch wel weer erg leuk om te doen!
In dit Koontje lees je over mijn ervaringen met de aquarelcursus.

De cursus werd gegeven door Helma van der Burgh. De onderwerpen die zij schildert en de manier waarop ze dat doet, spreken mij erg aan.
Omdat ik al 10 jaar nauwelijks schilderde, was het prettig dat het een cursus voor zowel beginners als gevorderden was, zodat ik, als het nodig bleek, weer van voor af aan kon beginnen. Een stille hoop van mij is dat ik door deze cursus wat losser word met mijn penselen en verf, zodat ik ze ook met het modeltekenen zal gaan gebruiken. Maar zover ben ik nog niet.

Schools? Leerzaam!
De lessen hadden elk een thema, met tekst en uitleg over het te schilderen onderwerp en verschillende schildertechnieken. Vervolgens kregen we een schildering van de juf, onderverdeeld in stappen, om tot dat eindresultaat te komen. Wij cursisten, probeerden dan een vergelijkbaar eindresultaat te bereiken. Het lijkt heel schools maar het is ontzettend leerzaam! Omdat iedereen zijn eigen invulling geeft aan het onderwerp en zijn eigen stijl van schilderen heeft, waren alle schilderijen aan het eind van de les toch heel verschillend. Dat was leuk om te zien!

3x is scheepsrecht
Volgens Helma lukt een schilderij de derde keer dat je het onderwerp schildert, het best. Ik heb geen van de onderwerpen drie keer geschilderd, dus de resultaten hadden nog beter gekund. Dat 'oefening baart kunst' waarheid is, heb ik in ieder geval duidelijk gemerkt.

We begonnen met het schilderen van bloemen. Ik vind de kleine bloemetjes iets minder goed gelukt, maar de kleuren van de grote bloemen zijn wel lekker 'aquarellerig'.


Daarna schilderden we een landschap met slechts drie kleuren: rood, blauw en geel.

Poging 1:
 


Poging 2:
 

De les over het schilderen van water heb ik helaas gemist. Ik ontving naderhand wel de opdracht, maar zonder de uitleg erbij over de schildertechniek viel het toch niet mee om er iets van te maken.

De vierde les schilderden we katten.
Omdat een kat een specifieke vorm heeft, en we ons op het schilderen wilden concentreren in plaats van op het tekenen van de juiste vorm, werkten we met een kattensjabloon voor de juiste vorm. Erg handig!Vervolgens stortten we ons op wolken ...... mist ...

1e poging:

2e poging:

Een goed gelukt detail uit poging 2:

... en abstracte vogeltjes ...De laatste twee lessen kregen we als opdracht om een zelf meegebrachte afbeelding na te schilderen.
Ik koos voor krijtrotsen in Engeland ...


... en het hoofd van het Vrijheidsbeeld.
De contouren en het gezicht had ik thuis vast voorbereid, zodat ik me in de les vooral op het schilderen kon concentreren.


Ik heb genoten!
In september gaan we weer verder met een nieuwe cursus. Weer voor zowel beginners als gevorderden. Ik ben weer van de partij. Doe jij ook mee? Leuk!

3 opmerkingen:

 1. Leuke blog Nicolette. Zelf ben ik ook weer begonnen om creatief te zijn. Na mijn rechterschouder-operatie veel te lang niks gedaan. Dus was ook mijn voornemen en is gelukt. Met olie 3 portretjes a/h maken en ik heb kettingen en corsages gemaakt van stof die ik tijdens een voorjaarsmarkt in Bussum ga laten zien en hopelijk iets ervan verkopen. Voel me meteen weer een stuk beter nu ik weer dingen a/h creeren ben. Groetjes van Inez

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had direct het gevoel dat er weer energie ging stromen toen ik na een half jaar weinig positieve, laat staan creatieve, energie weer ging tekenen en schilderen. Bijzonder is dat toch.

   Succes met de verkoop in Bussum!

   Verwijderen
 2. Wat een verfrissende manier van aquarelleren. En wat een resultaat! Prachtig, die katten en wolken. Fijn dat het zo positief uitwerkt in je energie. Groetjes Patricia

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.