woensdag 22 mei 2013

Werken met het hoofd

De laatste twee extra lessen van de cursus 'Werken naar Model' hadden het hoofd als onderwerp. Model P kwam twee keer poseren. De eerste les hebben we haar getekend, de tweede les haar hoofd in klei proberen te vatten.

Het is prettig wanneer een model verschillende keren terugkomt. Bij het tekenen zie je alvast dingen die specifiek voor die persoon zijn, wat het boetseren makkelijker maakt omdat je daar dan al enigszins vertrouwd mee bent. Dit geldt niet alleen bij het hoofd van iemand, maar ook als het om het hele lichaam gaat. Het is niet voor niets dat zoveel kunstenaars voorstudies van beelden eerst op papier uitwerken!


Het valt nog niet mee om het hoofd van iemand gelijkend te krijgen.
In mijn tekeningen heeft elke tekening wel iets dat klopt, maar het is nooit de hele tekening die echt lijkt.


Hier vind ik de hals goed gelukt
Hier vind ik de mond en kin mooi.

In klei is het nog lastiger om het hele beeld te laten gelijken. Dat is dan ook niet gelukt.
De wangen hadden, om op P te lijken iets gevulder gemogen en de lippen juist iets minder. Desondanks vind ik het een mooie mond, in combinatie met de karakteristieke kin.
Zoals je ziet ontbreken er foto's van het bovenste deel van het gezicht. De ogen zijn het meest 'eigen' van een gezicht, en daarmee ook het moeilijkst om goed vorm te geven, zowel twee- als driedimensionaal.
Het achterhoofd van P (zie de eerste foto) daarentegen leek sprekend!

Nieuwe cursus, nieuwe kansen!

2 opmerkingen:

  1. Ik vind de losse delen ook mooier dan het geheel.Maar dat geldt niet alleen voor het werken met klei.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk jou blog. Ik hou je in de gaten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.