zondag 16 februari 2014

Werken met verf

Piggy
Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd door de meiden van mijn vroegere aquarelclubje om mee te doen aan een workshop 'servies beschilderen'. Zij hadden zich ingeschreven maar er was iemand afgevallen. Omdat ik het erg leuk vond om hen weer terug te zien zei ik 'ja'. Het beschilderen van serviesgoed was voor mij bijzaak. En om eerlijk te zijn had ik daar ook niet zo erg hoge verwachtingen van.

Het aquarelcubje kwam voort uit een cursus aquarelleren die ik volgde aan de Volksuniversiteit in het voorjaar van 2004. Het was voor mij een experiment of ik het leuk zou vinden om te schilderen. En dat was zo. Met vijf oud-cursisten vormden we na de cursus een groepje dat tweewekelijks bijeen kwam om te schilderen. Ik bleef een beetje hangen in het naschilderen van bloemetjes en andere plaatjes uit boekjes.

Nieuw leven!

Best leuk, maar niet leuk genoeg om het te blijven doen. Ik stapte na een aantal jaar uit het clubje en schilderde toen helemaal niet meer. Ik bewaarde mijn schilderspulletjes zorgvuldig en regelmatig hoor ik mijn kwasten roepen omdat ze graag weer gebruikt worden.
Tijdens 'Werken naar Model' heb ik ook wel eens geschilderd, maar dat voelde meer als kleuterschool-kliederen. Het was in ieder geval dezelfde soort verf als op de kleuterschool. Niets voor mij. Nu gingen we dus serviesgoed beschilderen. Een heel andere tak van sport.

Ditmaal geen aquarel- of acrylverf maar speciale, professionele porseleinverf. Ik koos - bij de gedachte aan mijn overvolle keukenkastjes - iets functioneels om te beschilderen: een mok. Een kop en schotel of een eenzaam bordje zouden waarschijnlijk nooit gebruikt gaan worden.
Ik had van tevoren niet nagedacht over een patroontje of foto's verzameld om te schilderen. Ik begon dus geheel blanco. Een mok met de koppies van Hoover en Pippa leek me leuk, maar ja, die schilder je niet zomaar even. Ik heb genoeg foto's van de doggies, maar die had ik die middag niet bij de hand. Niet in mijn telefoon en evenmin op het fototoestel dat ik bij me had. Ik besloot heel gewaagd het zonder modellen of voorbeelden te proberen. Zo uit het blote hoofd dus.
Het was best spannend om te doen. Gelukkig gaven babydoekjes uitkomst en kon ik verschillende keren opnieuw beginnen.

Hoover

Pippa
 Met een beetje fantasie lijken ze ook nog. Vooral die van Pippa! Met vier gekleurde hondenbotjes aan de binnenkant van de mok was het geheel compleet.

We hadden nog tijd over na mijn eerste mok. Voor een tweede mok koos ik een afbeelding van een varken dat als schilderijtje op een kast stond. Die beschilderde mok zie je aan het begin van dit Koontje.

Natuurlijk moest ons verzamelde werk op de foto:
Terwijl ik dit schrijf staan mijn mokken in de oven om de verf uit te laten harden.
Aquagirls: ik heb een geweldige middag gehad. Het was sowieso leuk om jullie weer te zien en het schilderen was boven verwachting leuk! De afspraak om naar de film te gaan, staat, en wie weet nemen we ooit samen de kwasten weer eens ter hand!

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je in de loop der tijd met zeer verschillende technieken kennis hebt gemaakt, Nicolette! Wanneer ga je je werk exposeren ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wies, dank voor het compliment, maar exposeren zit er voorlopig toch niet in vrees ik. Ben ik veel te bescheiden voor. :o)

   Verwijderen
 2. Ik vond het ook gezellig om je weer te zien! Leuk om nog een keer iets samen te doen mochten je kwasten weer eens roepen. Ik hoop dat de hondjes goed uit de oven zijn gekomen. Mijn uiltje is in ieder geval prima gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaah het was leuk!
   Het glazuur van mijn varkensmok is her en der gebarsten. Met de doggies is het goed gegaan. Gelukkig maar.

   Verwijderen
 3. Ik hoop ook dat je hondjes goed uit de oven zijn gekomen!!
  Mijn eerste gedachten waren: ze hebben alle twee een bloedneus, maar bij nader inzien vind ik wel dat ze lijken. Van wie heb je deze creatieve inslag?. M.L.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hondjes dus wel, het varken wat minder.
   Was oma niet ook creatief? Die schilderde tot ook? Het heeft gewoon een generatie overgeslagen, vermoed ik.

   Verwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.