woensdag 5 maart 2014

Werken met vertrouwde modellen


De laatste twee lessen hadden we weer twee voor ons vertrouwde modellen. En alweer begonnen hun voornamen met een P.  De eerste P van nu is de eerste P van een eerder Koontje.
We lijken een abonnement te hebben op modellen wiens namen beginnen met een P. Of komen die modellen gewoon vaker terug?

We gingen verder met licht en schaduw. Het tweede thema van dit Koontje is 'verkortingen', hoewel dat geen specifiek onderwerp was van die lessen. Door mijn zittende, lagere positie heb ik echter wat vaker te maken met verkortingen dan wanneer ik achter de ezel zou staan. Hoewel die verkortingen het lastiger maken, vind ik ze juist wel spannend om te tekenen.
De bouwlamp die al eerder werd gebruikt, werd opnieuw geïnstalleerd voor spannende schaduwen. Vanaf mijn plekje keek ik tegen het licht in en eigenlijk waren de schaduwen nog sterker dan ik ze tekende. De voet vraagt hier al om een verkorting. Hoe groot je zo'n verkort lichaamsdeel ook tekent, eigenlijk kan het nooit groot genoeg zijn. Die voet had dus best groter gemogen!


Hier nog een voet die groter had gemogen door de verkorting. Het hoofd daarentegen is wel goed gelukt, maar is in verhouding weer net te groot voor het lichaam.
De arm van de bovenste tekening en het rechter bovenbeen van de tekening hieronder hadden groter gemogen.


Het hoofd op deze tekening is te groot uitgevallen. Ik gumde al de helft van het haar uit om het wat kleiner te laten lijken, maar dat mocht niet baten. De hand en de zichtbare deel van de voet vind ik daarentegen wel erg goed gelukt.


Ik merk dat ik het lastig vind om lichaamsdelen met een verkorting, gevoelsmatig overdreven groot te tekenen Voor mijn gevoel kan ik dat het model niet 'aandoen', want in werkelijkheid is hij of zij toch niet zo? Ik moet leren me daar minder van aan te trekken. Het gaat uiteindelijk niet om het model, maar om mijn tekening.

Volgende week wordt het een les met een heel erg vertrouwd model: mijn vriend M komt model staan in onze cursus. Dat deed hij al eerder dus het is niet helemaal nieuw, maar wel spannend!


2 opmerkingen:

  1. Hoi Nicolette, ze zien er prachtig uit!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel P. Het is altijd prettig om jou te tekenen. Ik vind die tekening rechtsboven erg goed gelukt!

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.