dinsdag 27 mei 2014

Geslaagde scootmobieltraining in Leidschendam-Voorburg

22 mei 2014 
Door Nicolette van Heesch, verslaggever van het Rode Kruis

“De wereld is open!”
Dit zegt één van de leden van het ‘Scoottrio Leidschendam’ als antwoord op mijn vraag wat haar scootmobiel voor haar betekent. De andere twee dames van het trio zijn het volmondig met haar eens. Zij leerden elkaar kennen tijdens een inloopbijeenkomst van het Rode Kruis en zien elkaar nu gemiddeld drie maal per week. Bij elke scootmobieltocht zijn zij van de partij.Deze dames zijn slechts drie van de ongeveer twintig deelnemers aan de scootmobieltraining van vanmiddag bij Nederlandse Rode Kruis van de afdeling Leidschendam-Voorburg.  Eén van de andere deelnemers  vindt dat je met de auto lang niet overal kunt komen. “Met de scootmobiel kom je op véél mooiere plekken!”
We genieten van de zon, koffie, thee en overheerlijke zelfgemaakte appeltaart op het terras van theehuis Jansland. Fonds 1818 sponsorde de versnaperingen.

Zelfredzaamheid
De scootmobieltraining van afdeling Leidschendam-Voorburg wordt georganiseerd in het kader van zelfredzaamheid van ouderen. Lida Teunissen en haar vrijwilligers begeleiden de deelnemers.


Lida: “Sommige ouderen met een scootmobiel zijn niet zo vertrouwd met hun ‘fiets’ en ondernemen daardoor niet zoveel meer. Dat is heel erg jammer.”

De training
Het doel van de training is tweeledig. De deelnemers raken vertrouwder met hun scootmobiel en doen contacten op om er met elkaar op uit te gaan.
De scootmobieltraining van vanmiddag bestaat uit een parcours met lastige situaties (zoals achtjes rijden, achteruit rijden en achteruit inparkeren). Aansluitend wordt een mooie route naar de theetuin in Voorschoten gereden om de geleerde vaardigheden direct in praktijk te brengen. Onderweg is er een tussenstop met drinken en koekjes, gebakken door leerlingen Zorg en Welzijn van VMBO STIP.


Het parcours is met zorg uitgezet door Harting-bank, leverancier van scootmobielen. Lida vertelt: “Harting-bank is er ook voor reparaties aan de scootmobielen. Na zo’n training durven mensen vaak zelf voor een kleine reparatie naar Harting-bank te gaan, in plaats van dat de reparatie bij hen aan huis wordt verholpen. Zo heeft de organisatie minder wagens op de weg. Dit is een echte win-win situatie.” 

Ondersteuning vanuit de gemeente
Mariëlle van der Plas, WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)-consulente van de gemeente Leidschendam, is ook aanwezig bij de middag. Bij het parcours helpt zij de deelnemers waar zij kan.


“Het is leuk om cliënten op een andere manier bezig te zien dan gebruikelijk. Het is ook goed om de knelpunten bij het rijden met scootmobielen te zien. Het achteruitrijden is wel ongeveer het moeilijkste.”
De basistraining van de gemeente bestaat uit vijf gewenningslessen bij toekenning van een scootmobiel. Deze wordt alleen aangeboden als ingeschat wordt dat dat nodig zal zijn. Mariëlle bekent dat regelmatig te snel wordt beoordeeld dat het met de rijvaardigheid wel goed zal zitten. “Een standaardtraining voor iedereen die een scootmobiel krijgt zou wenselijk zijn. Net als een spiegel op de scootmobiel.” Mariëlle belooft haar ervaringen binnen haar team te bespreken.


Geslaagde middag
Als de koffie en de thee op is, vertrekken we weer richting Leidschendam. De deelnemers vonden het een zeer geslaagde middag.
Hulde aan Lida en haar vrijwilligers!

---XXX---

Dit artikel werd gepubliceerd in de lokale krant van Leidschendam, op het Intranet van het Nederlandse Rode Kruis en in hun Nieuwsbrief van 27 mei 2014.
Een deel van het artikel werd ook gebruikt door de Rode Kruis-afdeling Barendrecht-Ridderkerk.

2 opmerkingen:

  1. Wat een schitterend idee!
    Zo zorg je er alsnog voor dat de ongelukken niet meer zo heftig worden!
    Super.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super goed idee om de ouderen zo ervaringen op te laten doen met de scootmobielen!

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.