woensdag 16 juli 2014

Zelfverzekerder door rolstoel en contacten

7 juli 2014 
Door Nicolette van Heesch, verslaggever van het Rode Kruis 

Achteruit de helling af 
Lida Teunissen van afdeling Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg geeft instructie aan leerlingen van het vmbo Veurs Voorburg in het kader van hun maatschappelijke stage (MAS). Tijdens het oefenen met de rolstoel wordt een leerling de rolstoel uit en het lokaal in gelanceerd als de voorste wielen van haar stoel achter de drempel van het lokaal blijven haken. Ze wordt lachend opgevangen door haar klas. Vanmiddag zal elke leerling aan een oudere met een rollator of rolstoel gekoppeld worden om deze te begeleiden tijdens een uitstapje naar Madurodam. “Blijven praten, rolstoel of rollator op de rem bij opstaan en gaan zitten, en achteruit een steile helling af”. Dit zijn slechts enkele van Lida’s adviezen.Zelfredzaam 
Voor de leerlingen is dit een mooie gelegenheid om hun maatschappelijke taak invulling te geven, voor de deelnemers is het een mogelijkheid om er even uit te zijn. Daarnaast kunnen zij contacten opdoen. Allen zijn blij met hun hulpmiddel op wielen omdat het hen vrijheid biedt. Zonder rollator of rolstoel komen ze lang zo ver niet. Het is fijn om er zelfstandig of met anderen op uit te gaan en leuke dingen te doen. Door deze tocht met hun hulpmiddel wordt de deelnemer hopelijk zelfverzekerder. Als men merkt dat het in Madurodam mèt begeleiding goed gaat, kan het in hun eigen omgeving misschien óók zelfstandig!
 
“Ze zijn toch anders!”
Al keuvelend worden ‘s middags het Muiderslot, het station van Groningen, de Domtoren van Utrecht en de havens van Rotterdam bekeken. In korte tijd wordt zo heel Nederland doorkruist. De instructie van eerder die ochtend wordt door de leerlingen als praktisch en nuttig ervaren. “Het duwen van zo’n rolstoel is nog best ingewikkeld!” Een deelnemer van 90 jaar jong vindt het prettig om de jongelui ook eens van deze kant te ervaren. “Je hoort altijd erg negatieve berichten. Zo zie je dat ze ook anders zijn!”


Nieuwe oma’s 
Ondertussen wordt het tijd om te verzamelen voor de groepsfoto aan het einde van het uitstapje. Bij het afscheid nemen van de deelnemers vindt één van de leerlingen dat zij er twee nieuwe oma’s bij heeft. Dat klinkt als nieuwe, blijvende contacten en meer uitstapjes!

---XXX---

Dit artikel werd gepubliceerd in de lokale krant van Leidschendam en op het Intranet van het Nederlandse Rode Kruis.

3 opmerkingen:

 1. Leuk, maar erg kort. Smaakt naar meer.
  ML

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een PubliKoontje, dus niet speciaal geschreven voor mijn weblog. Het Rode Kruis wil geen lange artikelen. Mijn vorige artikel was leuk, maar eigenlijk een half A4-tje te lang.
   Ik heb deze dus met opzet kort gehouden.

   Verwijderen
 2. Dag Nicolette, leuk stukje en met mr X van de vorige keer erbij krijg ik een goed idee hoe dit werkt. Bijzonder dat op verschillende locaties in Nederland dit plaatsvindt, prachtig. Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.