zaterdag 26 augustus 2017

Fietsen over spoor-, start- en landingsbaan

Dit keer reed ik, geheel vrijwillig, wat extra kilometers. Niet omdat ik knooppuntbordjes miste, maar omdat ik een paar uitstapjes buiten mijn route maakte. Dat mijn route daardoor 5 kilometer langer werd, nam ik voor lief. Ik fietste over verrassende fietspaden die de moeite waard waren.Het eerste verrassende fietspad vond ik dicht bij huis. Het hoorde eigenlijk niet tot mijn route, maar ik had het niet willen missen. Het was een voor mij nieuw fietspad dat waarschijnlijk al enige tijd bestaat, maar ik merkte het niet eerder op. Het is dan ook niet een stukje van de stad waar ik heel vaak fiets. Het gaat om het spoorbaantje tussen de Koningsweg richting Spoorwegmuseum, dat niet meer in gebruik was. Tegenwoordig is het een fiets- en voetpad. Ik keur het goed.Door het behouden van de bovenportalen voor de bovenleidingen en het talud, heb je echt het gevoel dat je over een spoorbaan fietst. Nader onderzoek leert dat het om de Oosterspoorbaan gaat. Het fietspad werd in januari 2017 geopend.

Ik kwam langs het welbekende Rietveldhuis ...


... en het aangrenzende viaduct, waar alle stoelen die door Rietveld werden ontworpen, worden weergegeven. Het geheel heeft de passende naam Sitting in blue.De route van Utrecht via Huis ter Heide naar Soesterberg zou volgens de kaart lang zijn en vooral veel rechtdoor gaan, langs de N237. Niet een stuk waar ik erg naar uitkeek. Het viel echter reuze mee, zoals ik wel vaker merk met de routes via de fietsknooppunten. Bijna nergens was het fietspad direct aansluitend naast de weg, ik fietste veel door bossen en het groen. Natuurlijk hoorde ik de auto's wel, maar ik vond ze niet storend.

In Soesterberg maakte ik een uitstapje naar de voormalige Vliegbasis Soesterberg.In november 2008 werd de vliegbasis gesloten. Het terrein is nu in handen van Het Utrechts Landschap en heet Park Vliegbasis Soesterberg. De natuur mag er sindsdien zijn gang gaan.
De start- en landingsbanen liggen er nog omdat het lastig blijkt om 1 meter dik asfalt te verwijderen. Sinds 2010 doet de hoofdstartbaan zelfs dienst als fietspad!


Tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot en met 15 augustus) is de landingsbaan gesloten voor publiek. Het is dus maar goed dat ik deze tocht niet veel eerder gepland had!
Ik vervolgde mijn route naar Austerlitz, dwars door het bos. Het was erg mooi om hier te fietsen! Ik was dan ook niet de enige die op pad was.In Austerlitz reed ik een eindje om om de Pyramide van Austerlitz te zien. Niet met de bedoeling de klim naar boven te maken hoor, maar om te kunnen zeggen dat ik er geweest ben. Verder dan dit ben ik dan ook niet gekomen.In de buurt van Driebergen kwam ik bloeiende hei tegen. Prachtig!Door mijn uitstapjes werd mijn route uiteraard langer dan gepland. In plaats van 49 km fietste ik 54 km. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik in één dag via het spoor naar, maar vooral op een startbaan van een vliegveld fietste, om naar een piramide te gaan! Ik verheug me alweer op een volgend fietsavontuur in een ander deel van Utrecht. 

Bekijk deze route hier.

4 opmerkingen:

 1. Hi Nicolette, weer een prachtige tocht - ik zei het al: wat is Holland mooi. Je kwam langs vliegbasis Soesterberg en dat klonk vertrouwd: in zijn diensttijd was Ger hier o.a. gestationeerd, hij was bij de LBK luchtwacht bewakings korps, heb hem de foto's laten zien. Je gaat toch wel turven hoeveel in totaal je dit jaar fietst he?

  groetjes, Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat ik over Ger zijn vroegere 'thuisbasis' fietste.
   Je bracht me op een idee om eens op een rijtje te zetten wat ik allemaal fietste: tot nu toe (ik begon 21 mei met mijn eerste fietstochtje) toch al bijna 800 kilometer!

   Verwijderen
 2. Wat een leuke route. Vooral spoorbaan en Rietveldhuis en sitting in blue lijkt me de moeite waard om mijn fiets ook eens die richting op te sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder tochtje weer. Die start- en landingsbaan komt op mijn bucket list!

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.