woensdag 19 juni 2013

Vrijwilligerswerk: levensboeken

In mijn zoektocht naar interessant vrijwilligerswerk kwam ik behalve het HELP-programma ook een leuk project van de vrijwilligerscentrale tegen: het maken van een levensboek met een oudere.

Met dit idee in het achterhoofd begon mijn vriend M met zijn bedrijf Egelantier VideoProductions. Omdat het bij hem geen boek maar een film wordt, waarin uiteraard foto's en ander materiaal gebruikt kunnen worden, noemt hij het een Levensdocument.

Bij de vrijwilligerscentrale maak je een boek. Als vrijwilliger wordt je gekoppeld aan een oudere stadsgenoot met wie je samen in ongeveer drie maanden een levensboek maakt. Het levensboek van die stadsgenoot welteverstaan, niet dat van jou.

Ook bij dit project gaat het om extra persoonlijke aandacht voor de oudere waar tijdens de reguliere verzorging vaak geen tijd voor is. Daarnaast houdt de verteller er een mooi boek aan over als waardevolle herinnering voor zichzelf of voor kinderen en/of kleinkinderen.

Ik vond de oproep voor de vrijwilligers voor het maken van een levensboek op de website van de vrijwilligerscentrale en meldde me aan.
Het lijkt mij erg leuk om de verhalen van een oudere medemens te beluisteren en die op papier vast te leggen. Ik schrijf nu eenmaal graag en het gaat me gemakkelijk af. Daarnaast hoop ik ook af en toe mijn fototoestel mee te kunnen nemen. Het spelen met afbeeldingen en het mooi lay-outen van zo'n boek vind ik ook leuk om te doen. Daarnaast is het een mooi afgebakende klus van een maand of drie.

Gedurende die drie maanden ga je als schrijver wekelijks of tweewekelijks bij 'jouw' verteller op bezoek. Je bespreekt dat de hoogte- en dieptepunten uit zijn of haar leven en verzamelt daar zo mogelijk afbeeldingen bij. Of je doet al schrijvend onderzoek op internet om extra informatie of foto's te achterhalen. De verteller is te allen tijde eindredacteur van het boek en bepaalt wat er wel of niet in komt.

Ik kon kiezen uit verschillende locaties van zorginstellingen, met elk een verschillende bewonersgroep. Op de voor mij dichtstbijzijnde locatie wonen voornamelijk dementerende mensen en mensen met een lichamelijke beperking. Ik koos heel bewust voor een locatie iets verder van huis met bewoners die nog goed bij de tijd zijn of licht vergeetachtig. Met het omgaan met dementerende mensen heb ik nog geen ervaring en ik denk dat dat een aparte tak van sport is, die ik nog niet beheers.
Toevallig bevindt deze locatie zich op een steenworp afstand van de straat waar ik de eerste 11 jaar van mijn Utrechtse leven woonde.

Ik had een intakegesprek met de vrijwilligerscoördinator van 'mijn' locatie en zodra er een bewoner beschikbaar is die interesse heeft om een levensboek te maken, krijg ik een telefoontje en kan ik aan de slag.
Gisterenavond organiseerde de Vrijwilligerscentrale een trainingsbijeenkomst voor alle nieuwe schrijvers van levensboeken, zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen voordat we aan de slag gaan. We oefenden met gesprekstechnieken en er waren wat afgeronde levensboeken beschikbaar om in te zien. Interessant om te zien wat anderen ervan maakten!

De dingen die ik leerde in de training van het HELP-programma kan ik uitstekend gebruiken bij dit vrijwilligerswerk. Mijn ervaringen met het (laten) vertellen van de verhalen van vroeger kan ik mooi gebruiken in het HELP-programma. Zo snijdt het mes mooi aan twee kanten.

6 opmerkingen:

  1. Een geweldig initiatief. Van jou dus.
    Je bent hier volgens mij geknipt voor.
    Heb veel vertrouwen hierin omdat je volgens mij ook heel goed kunt verwoorden en een prettig leesbaar verslag doet. Succes en ga vooral verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ria
    IK SLUIT ME VOLLEDIG BIJ DE WOORDEN VAN TO AAN.
    LIJKT ME OOK EEN GOED IDEE VOOR DE MEVROUW WAAR IK VRIJWILLIGERS
    WERK DOE.MOET IK WEL EERST BIJ JOU IN DE LEER.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bent welkom, laat maar weten :)
      Maar volgens mij kun je het heel goed zelf, hoor.

      Verwijderen
  3. Wat een geweldige klus, Nicolette! Voor zover ik jouw schrijfwerk in je blog ken, lijkt mij zoiets op jouw lijf geschreven.

    By the way, ik zie nu pas dat dit blog al van juni 2013 dateert. Ben je al iets gevorderd?

    Ik wens je er heel veel succes mee!

    Groetjes, Wies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wies, je kwam bij dit Koontje terecht omdat ik vandaag op Facebook meldde dat er eindelijk schot in de zaak lijkt te komen met het vinden van een verteller. Ik moet dus nog beginnen, maar dat lijkt binnenkort te gaan lukken. Ben daarvoor zelfs 'overgeheveld' naar een andere locatie waar ze meer vertellers op voorraad lijken te hebben. Ik heb er zin in!

      Verwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.