dinsdag 28 januari 2014

Werken met de twee P's

Twee weken geleden startte de nieuwe cursus 'Werken naar Model' weer. De cursus waarvoor ik de folder ontwierp, weet je nog?
Wat gaat het snel, we hebben alweer twee tekenlessen gehad! En mijn konen worden steeds roder!

Handen en voeten blijven een probleem. Ik laat ze nu zelfs maar vaak opzettelijk weg. Het uitwerken van het gezicht van het model daarentegen wordt een vast onderdeel van mijn tekening. En dat lukt ook steeds beter! Leuk!

Het A4-formaat van mijn boek wordt regelmatig te klein. Dan leen ik een stukje van de linkerpagina, of teken ik over twee volle pagina's van mijn boek. De storende paginascheiding neem ik op de koop toe. Misschien moet ik op zoek naar een groter formaat boek?

De ene P
Het kostte de eerste les een paar 10minutenstanden voordat ik het weer te pakken had...


 ...maar daarna kon ik helemaal los.


Dit koppie is een detail van een verder niet zo goed gelukte tekening met een te groot hoofd in vergelijking tot het lijf, en met - uiteraard - geamputeerde voeten.


Omdat het wel de trekken van P heeft, besloot ik de laatste stand van 30 minuten te misbruiken voor een portret. Het is P nog niet helemaal, maar hij begint er op te lijken.


De andere P
De andere P is een ook model dat - zoals de meeste modellen - regelmatig terugkeert in de cursus. Dat heeft het voordeel dat je bekend raakt met zijn lichaam en (gelaats-)trekken. Het wordt een vertrouwd lijf zogezegd.


Onderstaande tekening vind ik bui-ten-ge-woon goed gelukt! Let ook even op de hand! Mooi he??


Ik had ook graag van deze P een portret getekend, maar de laatste lange stand leende zich daar niet goed voor. We werkten namelijk in een verduisterde ruimte met een bouwlamp zodat er duidelijke schaduwpartijen ontstonden. Vanaf mijn plek had ik mooie licht- en schaduwpartijen.Ik ben erg blij met deze tekeningen.

De volgende les wordt een boetseerles. We gaan we een reliëf maken. Die techniek heb ik nog niet eerder gebruikt. Spannend! Ik ben benieuwd hoe het dan zal gaan met de handen en voeten.

3 opmerkingen:

 1. Wow, wat leuk om te zien. Ik vind je tekeningen prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed gedaan joh!!! Ik weet hoe moeilijk het is uit eigen ervaring.
  Dat hoofd met die ondersteunende hand vind ik prachtig geworden, mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie resultaten, Nicolette! In het verleden had ik ook eens zoiets gedaan, maar mij lukte het niet. Verhoudingen die niet klopten, niet de juiste gezichtsuitdrukkingen kunnen vangen, dat soort dingen. Veel succes met het vervolg!
  Groetjes, Wies.

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.