zaterdag 4 januari 2014

De Famkes van Kolderwolde

Zoals beloofd een Koontje helemaal gewijd aan de Famkes van Kolderwolde, in Friesland 
Famke betekent in het Fries 'meisje'. Het is dus een beeldenroute met allemaal meisjes.
Ik ontdekte ze bij toeval tijdens onze vakantie aldaar. Het zijn beelden van voornamelijk volumineuze dames met pronte vooruitstekend borstjes. Tezamen vormen ze de beeldenroute genaamd 'De Famkes van Kolderwolde', van Evert van Hemert.

Evert van Hemert woont zelf in Kolderwolde. In een interview met Trouw (2002) vertelt hij:
Toen hij zo'n vijf jaar geleden als buitenstaander in deze Friese gemeente kwam wonen, schonk hij meteen een beeldje aan de gemeente Gaasterland-Sloot. "Gewoon, als dank", legt Van Hemert uit. "Ik was blij dat ik in Kolderwolde kon komen wonen en werken. Ze vonden het zo leuk dat ik het onbezonnen idee kreeg voor een soort beeldenroute in Kolderwolde. Ik stelde de gemeente Gaasterlân-Sleat voor om elf 'Famkes van Kolderwolde' te maken, die zij dan van mij zou kopen en langs twee wegen in het buurtschap zou plaatsen. Daar stemden ze meteen mee in."
Een stel fietsen bij de bushalte in Kolderwolde vormt het startpunt van de route.De fietsen werden in  2012 door Evert van Hemert ontworpen als fietsenstalling bij het bushokje, ter gelegenheid van de opening van het fietspad, dat er achterlangs loopt.

Even voor die bushalte staat het eerste beeld: 'Klaske', ter herinnering aan een paard dat in een weiland bij Rijs dodelijk mishandeld werd. Omdat het een merrie betreft (en daarmee ook een famke is) wordt ze in de route opgenomen.
Omdat dit beeld zo afweek van de overige beelden, herkende ik het niet als onderdeel van de route. Ik maakte er helaas geen foto van.

Een andere, afwijkende, famke wordt verbeeld in het volgende beeld hoog bovenop een paal in het weiland.

Europa ontvoerd door Zeus

Het werd door Evert van Hemert ontworpen voor een dorspsfeest en door de mannen in de buurt in elkaar gelast. 

Achter de bushalte wachten vier van de 'echte' Famkes op wat komen gaat. Twee ervan gaan een dagje stadten.

Een dagje  naar de stad

Naast deze dames staat een beeld van een melkmeisje.


Milkmaid

Dit beeld schonk Evert van Hemert in 1994 aan Kolderwolde. Het was het begin van de reeks van famkebeelden.

Als de vierde dame, met de trekzak, ook in de bus instapt, is dit gezelschap compleet.

De Trekzakspeelster
Let op de details van het gezichtje!

Detail van De Trekzakspeelster

Aan de overkant van de straat zit een Famke op haar paard, klaar om de bus te volgen zodra die vertrekt. Dit beeld is vernoemd naar een vrolijk buurmeisje.

Sietske
Ik citeer uit het Trouw-interview:
Sietske op het paard is vernoemd naar een echte Sietske in het dorp, die aanvankelijk niet zo blij was met het resultaat, gezien de omvang van 'haar' achterwerk. Maar volgens Van Hemert zijn zijn vrouwenbeelden slechts in de verte geïnspireerd door echte famkes in het Friese dorp.
Even verderop treffen we een ogenschijnlijk verlegen Famke aan. Maar is zij wel zo verlegen? Op haar rug houdt zij namelijk een appel vast. Verlegen of verleidend?
De Verleiding
Vervolgens treffen we het enige dunne Famke. Deze Famke beeldt de laatste kerkgangster uit. Zij is een eerbetoon aan het kerkje van Kolderwolde dat ooit op het veldje achter haar stond.
De Laatste Kerkgangster
Het volgende Famke bevindt zich direct aan de overkant. Dit was het beeld dat mijn aandacht triggerde in het voorbijrijden.

Venus van Kolderswolde met poes
Het laatste Famke van deze route is een eerbetoon aan alle Friese boerinnen.

Faam op 'e Bolle
Tot slot aan de overzijde van de weg bij een watertje nog een beeld op een hele hoge sokkel.
Van dichtbij leek het eveneens een famke en dat is het ook. Deze famke behoort echter niet tot de zojuist getoonde beeldenroute maar tot een andere beeldenroute, met Aukjes.

De Reedrydster, in context

De Reedrydster

De aanleiding voor dit beeld is de laatste Elfstedentocht in 1997: de mensen uit Kolderwolde werden gevraagd om de eerste schaatsers bij te lichten. Zo ook onze lieftallige Aukje die in nachtpon en op toffeltjes op het ijs stond.
De 11 Aukjes staan op punten waar de Tocht der Tochten een weg kruist.

De Rubens-achtige vormen van deze beelden spreken mij erg aan. In de loop van deze maand start mijn cursus 'Werken naar Model' weer. Misschien dat ik mijn tekeningen en geboetseerde beelden eens wat minder waarheidsgetrouw moet maken.....

6 opmerkingen:

 1. Wat zijn er toch iedere keer weer leuke nieuwe initiatieven. Zoals jouw blog kunnen lezen en de beelden met verhaal erbij van Evert. In deze (veelal zware en negatieve tijden) zijn zij een verademing. Met dank van

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Evert van Hemert4 januari 2014 om 16:08

  Prachtig, klopt helemaal, mijn complimenten, groeten uit Kolderwolde, Evert van Hemert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartstikke leuk, de moeite van een wandeling in Kolderwolde waard.
  Jammer dat er geen foto van het paard Klaske tussen zit, of is het het paard waar Sietske op zit?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke ontdekkingstocht, Nicolette!
  In Rotterdam heb je een beeldenroute op de Westersingel, maar het leuke van de beeldenroute in Kolderwolde is dat het om een beeldenroute rond één thema (Famkes) gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig Nicolette!!!!! Heb gewoon zin de beelden zelf te gaan aanschouwen. Kom wel regelmatig in Friesland maar niet in die buurt. Moet er dus een missie van maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi! Ik heb ze gisteren zelf mogen bekijken tijdens een frisse wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.