dinsdag 6 januari 2015

Onze eerste maand met Pien

Pien is inmiddels een maand bij ons. Ze groeit hard, zowel in lijf en leden, als in haar koppie. We doen regelmatig verslag van haar belevenissen op Facebook. Daar heeft ze zelfs een eigen groep! Welke hond kan dat nu zeggen?

Omdat ik begrijp dat niet iedereen Facebook heeft, een samenvatting van afgelopen maand.


Zindelijk?
Pientje bleek toch niet zo zindelijk te zijn als we dachten. Ze haalt de volgorde van 'aangeven dat ik moet' en 'plassen', maar ook 'binnen' en 'buiten' nog regelmatig door elkaar. Ze slaapt na wat oefening inmiddels wel al een hele nacht door. Dat betekent dat ze 's nachts in de bench boven op de slaapkamer slaapt, en mijn lief en ik na een maand eenzame nachten beneden op de bank, weer hetzelfde bed delen.

Keet 
Pientje heeft elke dag wel een paar keetmomenten, vooral kort nadat ze gegeten heeft. Dan gaat ze lopen stieren bij Hoover en Pippa en in hun vacht en staart ‘hangen’. Dit natuurlijk onder luid gekrakeel. Hoover is een goeierd en laat haar vaak begaan, Pippa reageert wat meer bitchy. We laten het ze zelf oplossen want ze weten uitstekend hun grenzen aan te geven zonder dat er tandengeblikker aan te pas komt. Na een kwartiertje zijn de gemoederen weer bedaard en slaapt Pientje vredig naast Pippa of Hoover.


Op straat
Straatgeluiden waren in het begin erg eng voor Pien, maar het is wonderbaarlijk hoe snel ze leert. Shoppen in de stad met de baas en ritjes met de bus gingen uitstekend. Pien wacht al als een volleerd OV-reiziger rustig op de bus, niet meer bang voor het voorbijrazende verkeer


Puppycursus
Op advies van DogsWork volgden we een puppycursus in Lelystad. Best een eind rijden voor een uurtje cursus, maar we leerden er veel. De eerste les bestond voornamelijk uit theorie. Voor ons wel interessant, voor Pientje allemaal gesneden koek.


Toen het na Kerstmis erg glad begon te worden besloten we niet naar Lelystad te glibberen, temeer daar DogsWork een eigen puppytraining aankondigde, waarin vergelijkbare onderwerpen als bij de puppycursus behandeld zouden worden. Ik vond het stiekem best een opluchting en was blij met mijn 'vrije' zaterdagmorgen!

Buurtroedel
Pien maakte inmiddels kennis met verschillende andere honden in de buurt. Ze moet zich er namelijk van bewust worden dat er behalve Hoover en Pippa, ook andere honden bestaan. Groter, kleiner, dikker en dunner dan zij zijn, jonger en ouder, en over het algemeen met aanzienlijk minder haar.
We regelden al een date voor Pien met een Ierse Wolfshond (groot, hoewel zelf nog maar een pup toch al heel groot!!)  en met een roedel van 5 honden: redelijk klein, één oudere hond, 3 pupjes (van 4 maanden) en hun moeder. Toen 4 van die 5 honden al luid blaffend op Pien afkwamen om haar te begroeten, vond ze dat wel een beetje eng. We zijn wat gaan lopen en daarna ging het al snel beter. Piens staartje ging van tussen de pootjes, naar horizontaal en al snel kwispelend. Eenmaal los van de riem speelde ze enthousiast met alle honden mee en kon ze er geen genoeg van krijgen. Knappe Pien!
Het was zo leuk om te zien! We wisselden telefoonnummers om volgende dates af te kunnen spreken.


Dierenarts
Pientje zag de dierenarts al verschillende keren. M ging al vrij snel met Pien even bij de dierenarts langs om haar te laten wennen aan de witte jas en aan het gefriemel aan haar lijfje, zonder dat er meteen iets spannends gedaan moest worden. Omdat we al vaker bij deze dierenarts waren met de rest van de roedel, kent zij ons goed. Met veel plezier deed zij haar sociale verplichting en had hier echt plezier in. Ze houdt wel van die fluffie diertjes.
Later in de maand had Pientje last van diarree. In overleg met de dierenarts besloot ik haar even na te laten kijken. We moesten bijna een uur wachten voor we aan de beurt waren. Pien bracht een deel van die tijd slapend door met haar koppie op mijn schoen. Natuurlijk ging ze ook even aan de wandel. Ze ontdekte een spiegel en zichzelf in die spiegel. Daar was ze eventjes nieuwsgierig naar maar ook vrij snel mee klaar. De slimmerik had vast direct door dat ze dat zelf was!


Friesland
Vorige week vertoefde Pien in Makkum. Die vakantie was al geboekt voordat we Pien kregen en gelukkig was het geen probleem om een derde hond mee te nemen.
De rit naar Friesland verliep voortreffelijk. We hadden wel al geoefend met korte autoritjes waarbij Pien al dan niet alleen, achter het hondenhek zat. Twee uur achter elkaar hadden we echter nog niet gereden, maar dat was geen probleem. Zodra we eenmaal op de snelweg waren, werd het al snel stil achter in de auto.


Op nieuwjaarsdag maakten we een boswandeling. We waren daar vorig jaar ook al met Hoover en Pippa en daar is het leuk wandelen. Voor Pien was het de eerste keer ‘los in het bos’. Ze kreeg graafles van Pippa en rende met Hoover achter zijn bal aan. Ze heeft genoten, net als wij.


Eenmaal weer thuis in Makkum bleek er een virusje in de lucht te hangen dat Pientje als eerste oppikte. Op 2 januari raakte ze weer aan de diarree. De volgende dag bleken ook Hoover en Pippa kennisgemaakt te hebben met ‘Het Virus’. Pien, Hoover en Pip hebben de hele dag vermomd als vaatdoekjes in een hoekje gelegen. Geen eetlust en evenmin zin om te bewegen. Pien had het als eerste, Pippa had er het meest last van, en Hoover gaf het meest over.
Nu, eenmaal thuis, is het nog niet helemaal over, maar het trio voelt zich alweer aardig beter.

Voor zondag staat een Nieuwjaarswandeling met het Nizinnyverbond op de agenda. We hopen dat de doggies zondag helemaal de oude zijn. We hebben nog een paar dagen…


1 opmerking:

  1. Leuk verslag, Stuur nog eens een foto waar ze alle 3 opstaan.
    Ik vind er steeds maar 2.
    Fijn dat je ook aan lezers zonder facebook gedacht hebt.
    ML

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.