vrijdag 11 maart 2016

Let there be.... kleuren!

Ik eindigde het laatste Koontje over modeltekenen met een halve belofte, dat ik meer met kleur zou gaan werken en misschien zelfs zou gaan schilderen. Wat betreft schilderen heb ik een sterke voorkeur voor aquarelleren, maar dat is met de beperkte tijd van een stand lastig omdat het een lange droogtijd heeft. Zonder föhn in mijn vrije hand zou ik nooit verder komen dan een eerste laag verf. Ecoline (een inkt op waterbasis) daarentegen is sneller droog en heeft vergelijkbare eigenschappen als aquarelverf, maar droogt veel sneller. Ik besloot daarmee te experimenteren tijdens de lessen.

Zwart-wit
De eerste les durfde ik nog niet zo goed, en besloot ik het toch maar bij het oude vertrouwde houtskool te houden. Ik heb echter geprobeerd om niet te 'poetsen'. Dus geen vegerij om schaduwen te creëren. Dat voelde alsof ik me steeds moest inhouden om niet iets ondeugends te gaan doen. Wel een aparte ervaring met, naar mijn idee, goed gelukte tekeningen.Kleurrijk
De les daarop besloot ik toch in het diepe te duiken. Zij die schilderden kregen de opdracht om direct met de verf aan de slag te gaan, dus niet eerst te schetsen met potlood of houtskool. Er was een voor mij bekend model. Dat vond ik prettig, want zo was er in ieder geval íets vertrouwds. Ik tekende haar al vaak.


Had ik me hier nu zo druk om gemaakt? Ik vind het een erg mooi resultaat voor de eerste keer!

Zoals je ziet, probeer ik met meerdere kleuren te werken. Dat pakt niet altijd even goed uit. Soms overheerst de achtergrond teveel, maar al doende leer je, toch?


Eén kleur
Toch maar terug naar één kleur. Omdat je met inkt werkt, moet de eerste lijn meteen raak zijn. Dat verlamde mij deze les. Een oplossing is om met erg verdunde inkt een opzet te maken. Ik merk dat ik toch nog wel erg de neiging heb te tekenen, ook met mijn penselen. Daarnaast valt het niet mee om met die ene kleur, voldoende diepte in je tekening te krijgen.
Nu ik met inkt werk, maak ik vaak eerst een snelle voorstudie op wat minder goed papier. Pas als ik het model en de pose 'in de vingers' heb, durf ik me aan dik (en duur) aquarelpapier te wagen. Met inkt moet elke lijn immers raak zijn? Soms lukken de voorstudies beter dan het eindwerk. Dit is zo'n voorstudie. Redelijk snel opgezet en qua verhoudingen beter dan het eindresultaat. Er had wel iets meer diepte in gemogen. 


Ook hiervoor geldt dus dat snelle krabbels of streken soms beter lukken dan tekeningen of schilderingen. Uitgebreid de tijd hebben leidt niet automatisch tot beter resultaat. 

Van alles wat
Ondanks alle voorbereidingen van de juf, bleek vanmorgen het model niet op te komen dagen. Dit werd dus een les met van alles wat. Om te beginnen een portret van een medecursist in potlood. In inkt durf ik een gezicht nog niet aan. Ik heb hem nog niet helemaal pakken, maar hij herkende zichzelf er wel in. 


Vervolgens schilderde ik dit portret van 'De Denker' in een combinatie van inkt en aquarelverf. Het tekenen van kleding vind ik nog best lastig. Blote mensen zijn makkelijker te tekenen, maar dat kon niet gevraagd worden van deze invaller.


Voor na de pauze had de juf toch een model weten te regelen. Ook deze ging niet uit de kleren.
De eerste afbeelding is een voorstudie met aquarelpotlood, de tweede het eindresultaat met ecoline.Hoewel de resultaten er mogen zijn, verlang ik soms toch nog wel terug naar mijn oude, vertrouwde, veilige houtskool.

3 opmerkingen:

 1. Mooi zeg! Je zou niet zeggen dat je voor het eerst met kleur werkt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Annemarie. Ik werkte wel eerder met kleur, maar niet tijdens modeltekenen. Of beter: als ik tijdens modeltekenen met kleur werkte (met acrylverf of pastelkrijt) was ik daar nooit zo enthousiast over.

   Verwijderen
 2. Mooi zeg! De kleurentekening van de liggende vrouw (in de collage rechtsonder) vind ik erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.