maandag 9 december 2013

Inspector Morse

Foto:  www.johnthaw.topcities.com
Toen ik vlak voor de eeuwwisseling mijn vriend M leerde kennen, was hij fervent kijker van de Britse detectiveserie Inspector Morse. Hij gaf toe dat er niet zoveel tempo in de afleveringen zat en dat hij er soms bij in slaap viel. Dat kon gerust want een aflevering duurde ruim anderhalf uur. Als je het begin met de moord en het einde met de ontknoping maar zag, had je uiteindelijk niet zoveel gemist. Bovendien bleef het op die manier leuk om een aflevering voor een tweede of zelfs een derde keer te zien. Want de serie zat goed in elkaar en de afleveringen waren het opnieuw bekijken zeker de moeite waard.

Ik ging met M meekijken. We kijken nog steeds! Naar de opvolger, de spin-off van de serie, maar ook naar de voorloper, de prequel  ervan. Bij elke aflevering bekruipt mij een bijzonder gevoel. Net als bij de serie MASH voelen de acteurs na zoveel afleveringen als familie. Alsof ik een beetje thuiskom.


Morse
Het begon dus met Inspector Morse.

Morse (r) en Lewis (l) ©ITV
Morse is een wat oudere, alleenstaande, alcohol minnende, norse, 'Detective Chief Inspector', gespeeld door John Thaw. Morse houdt van kruiswoordpuzzels, cryptogrammen, klassieke muziek en heeft last van een ochtendhumeur. Hij loopt wat ongelukkig en rijdt in een klassieke donkerrode Jaguar waar hij overdreven zuinig op is. Hij behandelt zijn assistent, Detective Sergeant Lewis, niet altijd even aardig. Regelmatig verzucht Morse geïrriteerd: "for crying out loud, Lewis..." als de laatste een belangrijke aanwijzing niet snel genoeg oppikt.

De moorden die ze samen oplossen zijn gebaseerd op romans van Colin Dexter. Deze schreef 13 romans; er kwamen 33 tv-afleveringen die van 1987 tot 2000 werden uitgezonden en eindeloos herhaald worden. Colin Dexter heeft in elke aflevering een cameo, waarbij hij zelf in beeld is. Met deze hints herken je hem makkelijker.
De serie geeft een mooi beeld van de universiteitsstad Oxford. Die stad staat nog altijd op ons verlanglijstje voor een reis naar Engeland. We waren wel eens in Cambridge waar we een vergelijkbare sfeer als in de serie geproefd hebben en willen, geïnspireerd door de serie, ook graag naar Oxford.

De begintune van elke aflevering bestaat uit een melodie die de naam van Morse in morsecode speelt. Deze tune heb ik al jaren als beltoon in mijn telefoon. Ik ging zelfs zo ver dat ik in 2006, mijn saxofoondocent eens vroeg om de muziek uit te schrijven in notenschrift zodat ik het thuis kon naspelen. Ik bleek echter niet zo muzikaal te zijn als ik dacht, maar ik blijf het een mooi melodietje vinden. Die ringtone klinkt vandaag de dag nog steeds als ik gebeld word.
Gedurende bijna de hele serie doet Morse geheimzinnig over zijn voornaam. Die heeft hij natuurlijk wel, maar hij vindt het voldoende om gewoon Morse genoemd te worden. Zo stelt hij zich ook altijd voor: "Morse. Everyone just calls me Morse". Soms geeft hij ook "Inspector" op als voornaam.
Zijn voornaam is Endeavour, hij is vernoemd naar het eerste schip van James Cook, de HMS Endeavour

Elke aflevering eindigen Morse en Lewis na het oplossen van de moord met een biertje in een pub. Dat biertje wordt altijd door Lewis betaald.

Op papier sterft Morse aan een verwaarloosde suikerziekte, in de tv-serie overlijdt hij aan een hartaanval als gevolg van zijn zware drinken.
John Thaw overleed in 2002 op 61 jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Veel te jong voor zo'n briljant acteur!

Ik ben de personages van Morse en Lewis erg gaan waarderen na alle avonturen die we samen beleefden.

Lewis
Lewis (l) en Hathaway (r)  ©ITV
Enkele jaren na het overlijden van Morse, wordt assistent Lewis - inmiddels weduwnaar - bevorderd tot Chief Inspector met een eigen assistent, James Hathaway. Hij krijgt zelfs een eigen serie. Als je goed oplet wordt er vooral in het begin van de serie regelmatig naar zijn vroegere collega Morse verwezen.

Na 7 seizoenen en 30 afleveringen lijkt Lewis het voor gezien te houden. Hij gaat met pensioen om meer tijd te hebben voor zijn nieuwe partner (patholoog Hobson, ze werkten destijds beiden samen met Morse) en zijn dochter en kleinkinderen. Hathaway, zijn assistent, overweegt eveneens uit het politievak te stappen.

Met spijt keek ik vorige week naar de laatste aflevering. Hiermee lijkt ook deze serie ten einde en valt er weer een stukje familie weg. Maar je weet nooit of het echt afgelopen is. Morse is ook meerdere keren gestopt en weer begonnen. Er is dus nog hoop!

Endeavour

Endeavour  ©ITV
25 jaar na de allereerste aflevering van Inspector Morse volgde de 'voorgaande geschiedenis' van Morse. In eerste instantie werd alleen een pilotaflevering gemaakt. Deze was zo succesvol dat er vier afleveringen op volgden. Die een vervolg van nog eens vier afleveringen krijgen.

In deze serie zie je hoe Endeavour Morse zich ontwikkelt van een jonge, slimme agent tot inspecteur. Natuurlijk hield hij toen ook al van klassieke muziek en kruiswoordpuzzels. En van Jaguars.
In één van de afleveringen staat hij voor een autohandel waar hij de donkerrode Jaguar ziet staan die hij later zal aanschaffen.
In een andere aflevering wordt de jonge Endeavour tijdens het oplossen van een moord in zijn been geschoten. Hij herstelt daarvan maar zal altijd een beetje mank blijven lopen. Dat is dus de oorzaak van het ongelukkige loopje van de oudere Morse.

Een leuk detail in deze serie is dat de jonge Morse regelmatig samenwerkt met een editor van kruiswoordpuzzels en crypto's van de Oxford Mail. Deze rol wordt gespeeld door de dochter van John Thaw, die dus acteert samen met de jonge versie van het personage dat haar vader jarenlang speelde.
Ergens voelen zij aan dat zij elkaar kennen. Als ze elkaar de eerste keer ontmoeten stelt zij de vraag "Do I know you?" Hij antwoordt: "I don't think so". Dan vermoedt zij: "It must have been in another life".

Nostalgie
Je begrijpt dat we ook alle afleveringen van Lewis en Endeavour opnamen. Ik hoop op vervolgafleveringen van beide series.
Misschien wordt het tijd weer wat nostalgie op te roepen met de dvd's van Inspector Morse om dat bijzondere gevoel van thuiskomen te blijven voeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.