dinsdag 3 december 2013

Werken met hoofd en handen

De laatste vier lessen van dit najaar werden aan handen, voeten en portret gewijd. Tekenend en boetserend. Voor mij een ware uitdaging, want al eerder schreef ik over handen die meestal naast mijn papier terecht komen en gezichten die steeds meer invulling krijgen. Dat vraagt om nader onderzoek en ik was dus erg blij met deze lessen.

Aan de voeten zijn we nooit toegekomen en ik heb de klei links laten liggen. Het werden dus - voor mij althans - getekende handen en portretten.Handen
Als het de bedoeling is alleen een hand te tekenen, moet ie toch het papier wel ergens raken, zou je denken. Het viel niet mee, maar ik vind dat het aardig gelukt is.
 

Portret
Als model voor de twee portretlessen was Henk gevraagd. In het verleden poseerde hij wel vaker voor onze docent Katrien, maar dat was inmiddels alweer enige tijd geleden. Ik had hem tenminste nog niet eerder in de cursussen als model gezien. Het was een hartelijk weerzien tussen Katrien en Henk. Hij had mede door zijn leeftijd - hij was slechts 93 jaar jong - een mooie karakteristieke kop. De kunst was niet alleen de verhoudingen van het gezicht goed op papier te krijgen en ook iets van zijn leeftijd weer te geven.

Uiteraard ging het een paar keer mis en kwam er wel een aardige kop op papier, zij het dat ie niet leek op Henk. Onderstaande tekening lijkt aardig.


Na Henk een aantal keer en profiel getekend te hebben, durfde ik het wel aan recht voor hem te gaan zitten. Ik ben wel blij met het resultaat. Henk vond het zelf ook wel gelijkend.Het vervolg
Onze angst dat de cursus volgend jaar niet opnieuw zou kunnen starten, bleek ongegrond. We gaan volgend jaar dus door! De cursusruimte blijft gelukkig behouden, net als de huidige groep. Ik weet zeker dat ik minder handen en voeten, en juist meer gezichten ga tekenen!

En weet je: ik ontwierp de folder voor de cursus van volgend voorjaar. Interesse? Schrijf je in! Het is echt leuk en leerzaam!Tot 20 januari dus? Leuk!

2 opmerkingen:

 1. pdebruijn555@hotmail.com3 december 2013 om 23:20

  Prachtige liggende hand en inderdaad het portret van voren is heel mooi gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gaaf van die folder! Felicitatie en complimenten op z'n plaats. Super ook dat de ruimte behouden blijft.
  Ook ik vind de liggende hand prachtig!
  XxL

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.