dinsdag 31 december 2013

Lutjelollum

Dit jaar duiken we gedurende de feestdagen een kleine twee weken onder in Friesland.

Vorige week hadden we een aantal dagen slecht weer: veel wind en regen. Het stormde zelfs regelmatig! Met onze zeer beperkte toegang tot Internet verslonden we boeken en keken we tv.
Zo las ik onder andere het boek In zeven sloten van Astrid Harrewijn waarin een jongedame vrij onverwacht besluit op wereldeis te gaan. Om haar bestemming te bepalen prikt ze op de wereldkaart blindelings een plaats en komt uit in… Lutjelollum. Een gehucht in Friesland, niet ver van waar wij zitten. Zij duikt daar een half jaar lang onder en doet voor haar familie en vrienden voorkomen alsof ze een reis maakt van Australië naar IJsland, vervolgens naar Rusland, via Nepal en Kenia naar Mexico om in Parijs te eindigen met een taalcursus Frans. Want wie wil nou een wereldreis maken met bestemming Lutjelollum? Ik moest regelmatig hardop schateren tijdens het lezen omdat ik het boek zo leuk geschreven vond.

Nadat M en ik een middag in de omgeving rondtoerden, kan ik me de kneuterigheid van de dorpjes zoals in het boek werden beschreven, helemaal voorstellen.

Verdwaald?
Diverse plaatsnamen deden ons glimlachen. Op weg naar de Afsluitdijk waanden wij ons in Zurich in Zwitserland.


Via Harich en Exmorra dachten wij in Engeland uitgekomen te zijn. Waarschijnlijk zijn de namen ‘morra’ en ‘moor’ afkomstig van hetzelfde soort drassige land dat zowel in Friesland als in Engeland voorkwam. Harich leek echter niet op het bedrijvige Harwich, en Exmorra was, hoewel klein, veel te druk om een uitgestorven om te lijken op Nationaal Park Exmoor.

Sommige weggetjes op het Friese platteland lijken wel erg sterk op Engelse weggetjes: te smal om te kiezen of je links of rechts wilt rijden. Hier doen ze echter niet aan uitwijk- of passeerplaatsen. Hier moet je gewoon de berm in bij een tegenligger, wat hier gemakkelijker te doen is dan in Engeland met die muurtjes of hagen direct naast de weg.

Sotsji
Verder genoten we op tv van het O.K.T., het Olympisch Kwalificatie Toernooi. M ging op de eerste dag van het toernooi Sven Kramer persoonlijk aanmoedigen in Thialf. Het heeft geholpen want hij (Sven dus) won zijn 5 kilometer met overmacht. Hij mag dus mee naar Sotsji! Daar zal hij het echter op eigen kracht moeten doen, want M blijft straks thuis.

De Friese Meren
Gisteren gingen we bewapend met een autoroute en een kaart van Friesland, beide afkomstig uit dezelfde ANWB Autoroutebox op stap om de Friese Merenroute te rijden. Het kleine kaartje bij de autoroute was niet gedetailleerd, de grote kaart wel. Ik zat dus met twee kaarten op schoot, net zoals vaak in Engeland. De aangegeven routes op beide kaarten kwamen niet geheel overeen, dus we zaten regelmatig fout. Het duurde even voordat ik er achter kwam dat de grote kaart fietsroutes aangaf…. Kaartlezen zal nooit een goede vaardigheid van mij worden; ik heb me daarbij neergelegd.

Gelukkig was de route bewegwijzerd, maar alleen op punten waar je moest afslaan. Ik was constant bang dat we een bordje zouden missen.

De Famkes
Op de heenweg, ergens tussen Kolderwolde en Oudega had ik een leuk beeld langs de weg zien staan, waar ik op de terugweg een foto van wilde maken.Het beeld bleek er slechts één van een hele beeldenroute, genaamd de Famkes van Kolderwolde van Evert van Hemert. Die beeldenroute verdient een eigen Koontje; dat volgt binnenkort.
(Dat Koontje is er inmiddels: zie hier.)

En natuurlijk de honden!
Het huisjespark waar we zitten is niet uitgesproken hondvriendelijk. Je wordt geacht je hond zo snel mogelijk aangelijnd naar de uitgang te leiden, om hem daar langs de openbare weg aangelijnd uit te laten. Op het park zelf is er niets te doen met en voor je hond. Ik ben dagelijks burgerlijk ongehoorzaam en laat Hoover en Pippa lekker dollen op een veldje dat nu niet in gebruik is. Ik ontdekte een wandelpad naar een vogeluitkijkpunt van Staatsbosbeheer net buiten het park. Jammer genoeg is het maar een korte route, maar het is er wel mooi!Ondanks dat er hier - net zoals in Lutjelollum - niet zoveel te doen is, is het wel lekker om even uit de jachtigheid van de stad weg te zijn. Wij vermaken ons hier nog wel even.

1 opmerking:

  1. Lokkich Nijjier, Nicolette.

    Een mooi begin van het jaar 2014 voor jullie daar in Fryslân. Je waant je er inderdaad regelmatig in het buitenland. Nog geen woordenboek nodig gehad?

    Groetnis, Josefien

    BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.