maandag 1 juli 2013

M*A*S*H 4077


Afbeelding: bol.com
Alweer enige tijd geleden schaften wij de dvd box van de serie MASH aan. Deze serie gaat over een mobiel veldhospitaal, genaamd MASH 4077, tijdens de Korea-oorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw. MASH staat voor Mobile Army Surgery Hospital.
De dvd box bevat 35 dvd's met alle 11 seizoenen, van gemiddeld 24 afleveringen per seizoen. Totaal 251 afleveringen. Nou duurt zo'n aflevering ongeveer een half uurtje dus het is uitstekend mogelijk om er verschillende achter elkaar zien zonder dat het nachtwerk wordt.

De serie geeft een geromantiseerd beeld van die oorlog. Eigenlijk zie je niet zoveel van de oorlog, wel van de gewonden ervan. 'Uiteraard' zou ik bijna zeggen, anders heeft het geen zin om een serie over een veldhospitaal te maken. De oorlog is de setting waarin het geheel zich afspeelt, de relaties tussen de stafleden van het kamp zijn het hoofdonderwerp van de serie. Humor viert hoogtij in de serie, maar regelmatig pink ik ook een traantje weg.
De serie werd voor het eerst uitgezonden tussen 1972 en 1983 en daarna diverse malen herhaald. Ik herinner me dat mijn vader er destijds erg van genoot. Net als M en ik nu.
We zijn ergens halverwege seizoen 8. Na zoveel afleveringen voelt de cast een beetje als familie.

Je bekijkt de afleveringen met andere ogen met bepaalde achtergrondinformatie in gedachten...

 • De oorlog duurde drie jaar, de serie 11 seizoenen. Het werd 4x kerstmis in de serie. 

 • Hawkeye (een van de chirurgen), gespeeld door Alan Alda, is de enige acteur die in elke aflevering voorkomt.   

 • Kolonel Potter heeft een paard, genaamd Sophie. Er werden meerdere paarden voor deze rol ingezet. Hoewel Sophie een merrie was, werd ze vaak gespeeld door een hengst.    

 • Hoewel de oorlog zich afspeelt in Korea, vonden de opnames daar niet plaats. Er werd gefilmd in bergachtig gebied, nabij Malibu in Californie. Ja, we werden gefopt als kijkers!
  Er was een set voor buitenopnames en een tweede set voor de binnenopnames op het studioterrein van Fox.

 • De jonge kampklerk Walter 'Radar' O'Reilly werd altijd vergezeld door zijn teddybeer, wiens naam nooit werd onthuld. De Amerikaanse versie van Sesamstraat eerde Radar door de teddybeer van Big Bird (onze 'Pino') naar hem te vernoemen. In 2005 bracht de teddybeer uit de serie bij een veiling $ 11,800 op.

 • In Korea kunnen de winters koud zijn. Erg koud zelfs. Zo koud werd het op de filmset in Californië nooit. Ook liepen de draaidagen niet synchroon met de seizoenen. Om toch de koude, vekleumde scenes te filmen kwam het voor dat de acteurs hartje zomer bij ruim 40 graden Celsius, met dikke parka's aan moesten staan kleumen rond vuurtjes in olietonnen om zich 'op te warmen'.

 • De acteurs droegen op de set meestal gymschoenen in plaats van legerkistjes omdat legerkistjes teveel lawaai maakten. Bovendien waren die erg oncomfortabel tijdens de opnames. De acteurs werden meestal vanaf hun middel (naar boven) gefilmd, dus waren die gymschoenen niet in beeld. Alleen wanneer het nodig was, werden legerkistjes gedragen.
Ik heb de muziek van de serie als ringtone voor M in mijn telefoon geprogrammeerd.

We kijken meestal enkele afleveringen rond etenstijd. Nadat wij klaar zijn met ons eten krijgen Hoover en Pippa eten. Pippa heeft inmiddels zoveel afleveringen meegemaakt dat ze het verschil tussen de begin- en eindtune herkent. Bij aanvang van een aflevering reageert ze niet, maar als de eindtune begint, veert ze overeind in afwachting van haar eten. Zou ze op andere fronten ook zo muzikaal zijn?

Informatie over de wetenswaardigheden overgenomen en vrij vertaald van www.imdb.com

2 opmerkingen:

 1. Pippa muzikaal?
  Wij sluiten niets uit .....maar het kan natuurlijk dat ze aan het begin van de serie bij het horen van de melodie in een soort lethargie vervalt, zoiets van , DAAR GAAN WIJ WEER, om
  óp te veren als het sein ETEN! klinkt.
  Om te testen of ze inderdaad een gevoelige snaar heeft voor muziek dan mag ze wel eens op de piano komen pingelen. Met schone pootjes graag! Wie weet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi To,
   Wie weet werkt het idd zoals jij zegt. We zullen het eens testen door een aflevering te kijken op een tijdstip dat niet geassocieerd wordt met etenstijd.
   En natuurlijk trippelt ze graag een keer met haar (modder)pootjes over jouw piano. Wanneer verwacht je haar??

   Verwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.