dinsdag 16 december 2014

Jeugdige EHBO kanjers!


10 december 2014
door Nicolette van Heesch, verslaggever Rode Kruis 


Het is spannend! Vanmiddag, tijdens het examen, zal blijken hoe goed de kandidaten zijn in het verrichten van EHBO handelingen. Weten ze welk verband bij welk soort wond hoort? En hoe zit dat ook alweer met die stabiele zijligging?

Zenuwen
Ik ben in het Utrechtse Rode Kruisgebouw aan de Koningsweg. Tien kinderen druppelen binnen. Ze volgden hier 11 EHBO lessen en doen vanmiddag examen in teams van twee personen. Het eerste team wordt binnengeroepen. De spanning stijgt!
Sommige achterblijvers overhoren elkaar en oefenen nog wat. Anderen blazen stoom af met het spel Twister. De volgende twee mogen richting examen.

EHBO hoort erbij
“Ik vind het onderwerp ‘huid’ het moeilijkst”, zegt een meisje. Haar buurvrouw vindt juist de verschillende soorten wondgaasjes en bijtende of niet-bijtende stoffen het lastigst om te onthouden. Deze meiden volgden in hun vrije tijd de Jeugd-EHBO cursus. De school van de vriendinnen biedt geen EHBO les aan en ze hadden niets anders te doen op woensdagmiddag. Dus EHBO-en ze nu bij het Rode Kruis. Het derde team wordt binnengeroepen.

Het examen
Ik vergezel team vier naar het examen. Examinator Frank stelt hen gerust, vraagt naar ‘de 5 punten’ en vraagt hoe ze in bepaalde situaties zouden handelen. Daarna mogen ze de juiste verbandmiddelen uitzoeken en laten zien hoe ze daarmee een snijwond van de één en een brandwond van de ander zouden behandelen. De middelen voor het aanleggen van een drukverband worden bij elkaar gezocht en ik proef teleurstelling als blijkt dat dat niet aangelegd hoeft te worden “Niet? Balen!”
Na nog wat vragen over de theorie mogen de meiden laten zien hoe ze de ander in de stabiele zijligging leggen. Met een paar hints van Frank gaat dat uitstekend. Deze twee hebben het examen gehaald, vermoed ik.

Geslaagd!
Margreet Dijkstra, coördinator Jeugd-EHBO in Utrecht, heet de kinderen en de inmiddels gearriveerde ouders welkom op deze feestelijke diploma-uitreiking. Zij bedankt ook de instructeurs Marike en Thekla voor hun enthousiasme en grote inzet. Marike en Thekla op hun beurt, prijzen de leerlingen voor hun uitmuntende prestaties. Dan verklapt Marike dat íedereen is geslaagd. Kees de Pee, bestuursvoorzitter Afdeling Utrecht, reikt de diploma’s uit. Met het schaamrood op de kaken geeft hij toe dat hij zelf geen EHBO diploma heeft. Daarom is hij des te trotser op deze kanjers die het diploma wel gehaald hebben!

Foto: Ralf van Kouwen
 

---XXX---
Dit artikel werd gepubliceerd op de website van het Rode Kruis Utrecht en in de Rode Kruis nieuwsbrief van december 2014.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.