zondag 15 september 2013

Telefoongedoe

Afbeelding: nieuwsblad.be
Mijn mobiele telefoon is op. Er zit een stofwolk achter het schermpje waardoor niet duidelijk meer zichtbaar is wat je daar zou moeten zien. De camera heeft storende en onverwijderbare vlekken op de lens en er is iets mis met het geluid. Als ik gebeld wordt of zelf wil bellen moet ik eerst op wat extra knopjes drukken voordat ik geluid heb of krijg. Niet handig. Na 5 jaar wordt het misschien toch tijd voor een nieuw toestel. Dat blijkt nog een hele uitdaging!

Een nieuw toestel dus. Diep in mijn hart wil ik het liefst een toestel met zichtbare knoppen. Zoals ik altijd had. Maar omdat de smartphone bijna niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven, besluit ik me er aan te wagen. Het abonnement van vriend M loopt af en hij mag een nieuw toestel bij een nieuw abonnement. Hij heeft dus een smartphone in de aanbieding die ik mag gebruiken. Het is niet het nieuwste model, maar voor een beginnende smartphoner uitstekend geschikt.
Ik zet mijn SIM-kaart over en wijzig wat instellingen naar mijn wens. Het ding heeft ook Wi Fi dus thuis kan ik er ook mee op internet. Ik download wat zogenaamd onmisbare apps en maak wat fotootjes om de camera uit te proberen. En dat is eigenlijk alles wat ik ermee doe.
Ik merk dat ik hem vaker niet dan wel meeneem omdat ie niet in mijn broekzak past. Ik vermoedde wel al dat ik niet zoveel met touchscreens heb, maar ik kan er ook echt niet mee overweg. Ik druk te hard of mijn vingers zijn te dik. Vaak gebeurt er op het schermpje in ieder geval iets anders dan wat ik bedoelde.
Met een diepe zucht (van schaamte?) vertel ik M na een maand dat ik toch liever een ander toestel wil. Hoe goed en hoe mooi het zijne ook is.

Gisteren gingen we op jacht naar een nieuw toestel. Naar zo een met toetsen en zo klein dat ie nog gewoon in je broekzak past. En oh ja, hij moet simlock-vrij zijn want ik heb een sim-only abonnement waar ik tevreden over ben. Ik had er een op internet gezien met goede reviews. Hij zag er op plaatjes leuk uit, hij oogde in ieder geval niet als heel erg plastic. Want ik wil natuurlijk niet zomaar de eerste beste koelkast of baksteen als telefoon Omdat plaatjes ook niet alles zeggen wilde ik het ding even vasthouden, even voelen.

We zijn bij wel zes telefoonboeren binnen geweest maar nergens hadden ze wat ik wilde hebben. Overal hadden ze nog wel een paar knoppentoestelletjes, maar de enige simlockvrije modellen waren seniorentoestellen. Hoewel die precies aan mijn voorwaarden voldoen, vallen die toch af omdat ik me nog niet zó oud voel.
Toen ik bij één winkel het merk en typenummer noemde van het toestel dat ik in gedachte had, moest de verkoper zijn pc raadplegen want het zei hem niet zoveel. Toen hij het gevonden had, zei hij geschrokken: "Maar mevrouw, dit is een toestel uit 2011!" Mijn reactie: "Ja, en??" Hij keek me meewarig aan en wenste mij veel succes met het vinden van een toestel van het soort dat ik zocht. Alsof het een uitgestorven ras was. Deze verkoper zei in ieder geval nog 'mevrouw' tegen me.
Vol goede moed ging ik zaak na zaak in om uiteindelijk zonder telefoon huiswaarts te keren. Om toch mobiel bereikbaar te zijn hangt nu een van mijn oude toestellen aan de lurk. Tot ik een andere - weer een met toetsen - gevonden heb.

Het verbaast mij dat het kennelijk tegenwoordig normaal is om spullen zo snel af te danken. Ik koop liever iets degelijks waar ik lang mee doe, dan elk jaar datzelfde ding opnieuw aan te schaffen in een iets andere vorm of versie. Never change a winning team, toch?
Sommige kleren draag ik al jaren want goede kwaliteit slijt niet. Lekker lopende schoenen laat ik, indien dat mogelijk is, minimaal één keer verzolen voor ik er afscheid van neem. Met pijn in mijn hart gooi ik restjes eten weg die te lang in de koelkast stonden en naar achteren en daarmee uit het zicht zijn geschoven. Ja, ook mijn afval zamel ik gescheiden in; mijn kleine voortuintje is gevuld met drie grote containers.

Ik wil niet deelnemen aan deze uitspattingen van onze consumptiemaatschappij.Vier mobiele telefoons in 13 jaar tijd is niet volgens de norm, vrees ik. Aan mij hebben de telefoonboeren in ieder geval geen goede.
5 opmerkingen:

 1. Hey Nic,

  Mooi verhaal!
  En herkenbaar.
  Mijn kinderen vinden trouwens één telefoon per jaar heel normaal. 'Doet iedereen mam!' En als je op je smartphone whatsapp't of sms't met je wijsvinger ben je echt oud :-).

  Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,ik heb nog 2 telefoontjes liggen, met toetsen!!!!Zijn bovendien klein, passen beslist in je broekzak.
  Verder ontbreekt alles er aan. Voor zover ik weet geen camera,maar die heb je toch een goede?
  Ik bewaar ze nog wel even.
  groetjes ML

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi mam, fijn dat je de telefoontjes voor me wilt bewaren. Ik kom ze een keer bekijken bij je! Ben wel benieuwd wat het 'alles' is dat er verder aan ontbreekt.... :)

   Verwijderen
 3. Ha Nicolette, ik zag bij de ING spaarpunten een mobieltje dat voldoet aan jouw beschrijving, denk ik. Als het wat is, en je hebt geen rekening daar, dan kan ik hem wel voor je bestellen!
  Maar met de 2 telefoontjes van ML hierboven ben je vast al geholpen.
  groeten, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jacqueline, dank voor je tip en het aanbod. Ik bekeek de telefoon die je bedoelde, maar dat lijkt me een gevalletje van een seniorentoestel. Liever niet dus. Bovendien zijn de reviews niet geweldig. Maar: dank voor het meedenken!

   Verwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.