donderdag 5 september 2013

WAAKSe honden!

Foto
Afbeelding: utrecht.nl/waaks
Enige tijd geleden las ik in een regionaal sufferdje over een project van de gemeente en de politie in onze wijk, genaamd WAAKS!.
Het project is gericht op hondeneigenaren en vraagt hen, als zij met hun hond aan de wandel zijn, extra alert te zijn op vreemde of verdachte situaties. Als zij iets zien, is het de bedoeling 112 te bellen. Zo wordt de politie ondersteund in de strijd tegen criminaliteit.
Er zijn nogal wat hondenbezitters in onze stad dus kan de politie beschikken over heel veel extra ogen.

Het leek ons een goed idee om mee te doen dus M en ik meldden ons aan. Wij voldoen immers aan alle criteria: we hebben een hond (twee zelfs!) en wandelen regelmatig door onze buurt. We dragen graag ons steentje bij aan een veilige omgeving en extra aandacht voor de omgeving tijdens het uitlaten van Hoover en Pippa is een kleine moeite.Deze week organiseerde het wijkbureau een informatiebijeenkomst. Eén van onze wijkagenten en verschillende andere mensen van politie en gemeente legden nog eens uit wat de bedoeling precies is. Vragen onzerzijds werden beantwoord en daarmee was de start van het project in onze wijk een feit! Er hebben zich voor onze wijk ongeveer 10 hondenbezitters aangemeld.

Het project loopt al in verschillende naburige gemeenten en daar zijn de ervaringen goed. De criminaliteit is zelfs gedaald! Het is de bedoeling om het project nu ook in onze stad uit te rollen. In een aantal wijken is men al gestart. Nu dus ook in onze wijk.
Deelnemers ontvangen regelmatig bericht van de politie over zaken in de wijk om extra alert op zijn. Er is ons toegezegd dat als wíj bellen, dat er dan ook altijd actie ondernomen zal worden. En dat er terugkoppeling zal plaatsvinden.

Oktober is de maand van de veiligheid. De politie besteedt dan extra aandacht aan auto- en woninginbraken, of beter: aan het voorkómen ervan. Bewoners krijgen informatie over hoe op goede wijze met hun eigendommen om te gaan.
Het eerstkomende wijkblad wordt vergezeld door een bijlage over veiligheid. Enige ruimte wordt ingeruimd voor het project WAAKS!.
Omdat er nog geen uitgebreide ervaringen van deelnemers uit onze wijk beschikbaar zijn als die bijlage uitkomt, kiest de politie ervoor om een deelnemer te interviewen over zijn of haar motivatie voor deelname aan het project. En geloof het of niet... dat interview vond plaats met M en mij!
We kregen een journalist over de vloer met wie wij een prettig gesprek voerden. Daarna werden Hoover en Pippa aangelijnd voor een heuse fotoshoot!
We dribbelden wat heen en weer en vleiden ons uiteindelijk in het gras. Daar is de onderstaande foto het resultaat van.

Foto: Eddy Steenvoorden
Of dit de foto is die gepubliceerd gaat worden bij het artikeltje, weten we nog niet ...

Natuurlijk worden Hoover en Pippa wereldberoemd in de hele wijk! Of ikzelf ook zo bekend wil gaan worden weet ik nog niet. In ieder geval liever niet bij het inbrekersgilde!

Er zijn nog meer deelnemers gewenst! Deelname schuift niets anders dan een hondenpenning voor aan de riem, zelfs geen vrijstelling van hondenbelasting. Da's dan weer jammer. Ik vermoed dat het aantal deelnemers aanzienlijk  hoger zou zijn als dat wel het geval was ...

2 opmerkingen:

 1. Hoi,
  wat een leuk geschreven verhaal, en om eerlijk te zijn vind ik het een goede zaak. De politie heeft gewoon meer ogen nodig om dingen in de gaten te houden. Geweldig dat jullie hier aan meedoen.
  Groet,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onvoorstelbaar dat zo n idee geboren wordt uit een sufferdje.
  Als de foto gepubliceerd gaat worden, wordt jij beslist wereldberoemd. krijgen jullie alle twee misschien wel een aanbod voor een televisieprogramma.
  Toen ik de foto de eerste keer afdrukte viel pipa er af maar gelukkig
  was JB thuis en die heeft de afdruk van staand naar liggend gedraaid.
  De afdruk gaat volgende week mee naar Zeeland, kan ik pronken met zo n knappe dochter !!!! en haar familie.

  BeantwoordenVerwijderen

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.